Ryggskott och ländryggssmärta

20.04.2020

Har du arbetat i trädgården i helgen och kommer inte ur sängen idag för att ryggen gör så ont? Eller har du kanske lyft tunga flyttkartonger och plötsligt small det till i ryggen och nu kan du inte räta på den? Ländryggssmärta kan uppstå på många sätt och bero på många olika saker. Det viktigaste är att någon omgående kan berätta vad som gör ont och hjälpa dig att lindra smärtan.

Ländryggssmärta definieras som smärta och obehag som upplevs nedanför det sista revbenet och ned i sätet. Den kan kännas med eller utan smärta i benen.

Varje år drabbas 15-30% av Sveriges befolkning av ländryggssmärta och under en livstid är det upp emot hela 85% risk att någon gång få ont i ländryggen. Besvär med ryggen utgör stora kostnader för samhället och upptar mycket av sjukvårdens resurser. Det är konstaterat att så mycket som var tionde sjukskrivning är relaterad till dessa besvär.

Orsakerna till smärta i ländryggen kan vara många och är inte alltid så enkla att klargöra. Mellan varje kota i ryggraden finns en ”mellankotsskiva” eller mer kallad disk, som har till uppgift att stabilisera ryggraden då vi böjer oss i olika riktningar. Den har även som funktion att absorbera och verka stötdämpande på de krafter som påverkar oss (t.ex. då vi lyfter en tung låda eller då vi krattar löv i trädgården). Denna lilla del av ryggen kan skadas helt och då talar vi om diskbråck, vilket ibland leder till en inflammation i ryggen och i vissa fall akut smärta. Det kan även uppstå en liten skada på disken så att den buktar ut mellan kotorna och på så sätt orsaka smärta.

Ländryggssmärta kan även uppstå till följd av en överbelastning av muskulaturen i ryggen. Stillasittande jobb gör att cirkulationen i musklerna försämras och i kombination med bristande träning får vi en ond cirkel där spänningar och smärta uppstår. Vi får en spänd men svag rygg! Andra orsaker till ländryggssmärta kan vara ärftliga sjukdomar, fraktur och tumör men dessa är ovanliga och förekommer endast i sällsynta fall.

Innan behandling av ländryggssmärtan startas är det viktigt att en kunnig person undersöker ryggen och tar reda på vad som orsakar besvären. Behandlingsmetoder som har visat sig kunna minska smärta och återställa funktion är bl.a. massage, mobilisering, manipulation, TENS, akupunktur och framförallt anpassad träning för att undvika att besvären återkommer. Beroende på diagnos kan prognosen vara allt ifrån ett par veckor till upp emot 12 veckor för att bli fri från symtom.

Källa: ”Ont i ryggen, ont i nacken” Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) år 2000.